Bjorn is hier geweest met vrienden

Bij een tekst op een lantaarnpaal

Bjorn is hier geweest met vrienden: Judith

1 reactie

Bjorn kijkt in de badkamerspiegel. Een lok van zijn donker krullend haar valt nonchalant voor zijn ogen. Hij trekt met zijn vingers de gel erdoorheen. Zo zit het goed. Hij probeert te voelen wat het is dat hij in zijn ogen ziet. Is het opwinding of angst, pure lust, zielsverlangen of totale waanzin?

“Gaan we?” Astrid roept. Bjorn hoort ongeduld in haar stem. Ze staat geprikkeld met haar voet te wippen, beneden aan de trap. Hij hoort het. Nu blijft hij nog een minuut langer boven.
“Ik kom eraan,” roept Bjorn, terwijl hij zijn modieuze zwart gekleurde montuur opzet, zijn wenkbrauwen glad strijkt en zijn gestreept colbert aantrekt.

Bas parkeert zijn groene Fiat 500 in één van de daarvoor bestemde vakken op de parkeerplaats van de harmoniezaal. Hoe lang zou het geleden zijn dat hij in het zuiden was? Hij woont al meer dan tien jaar in Amsterdam. Soms komt hij terug. Op dagen als vandaag. Als het moet. De geur van pas gemaaid gras vult zijn gedachten met herinneringen aan de kleuterschool. Toen Bjorn zijn beste vriend was. Twee handen op één buik. De stenen zijn dezelfde, maar het gebouw lijkt kleiner te zijn geworden.

Het bruidspaar straalt. Het is een zomerse dag, rond het middaguur. De zon brandt. De rijst valt. De harmonie speelt.

“Hey!” Bas kijkt achterom. De jongen wrijft met zijn hand over zijn elleboog en werpt Bas een kwalijke blik toe. “Sorry, ik had je niet gezien,” verontschuldigt Bas zich. De bruid tilt de rok van haar ivoorkleurige jurk een beetje omhoog om elegant van de trappen van de kerk te dalen. Ze steekt de straat over aan haar bruidegoms arm. De bruidegom houdt de deur, op het glazen gedeelte beplakt met een biermerklogo, voor haar open. “Kijk je de volgende keer uit?” glimlacht Bjorn. Astrid kijkt naar de bruid. Ze legt haar hand achteloos op Bjorns heupen, onder zijn colbert, trekt zijn hemd een beetje uit zijn broek en streelt zacht met haar wijsvinger de huid boven zijn broekriem. De golvende overgang van zijn rug naar zijn linkerbil. Niemand ziet het. Bjorn kust Astrids opgestoken blonde haar en ziet Bas bij de deur van de feestzaal.

Bas loopt langs de deur het grindpad op dat naar de parkeerplaats leidt. Uit de achterbak van zijn Fiat haalt hij de verse bloemen, die hij onderweg kocht. Hij bukt voorover om ze te pakken en hoort het trage ritme van de voetstappen in het grind. Ze komen dichterbij.
“Hoe lang hebben we elkaar nou niet gezien, Bas? Je ziet er goed uit.” De lok valt streng langs haar gezicht. Zo draagt ze haar blonde haar al jaren wanneer er een feest is. Haar blik is doordringend op hem gericht.
“Dank je,” antwoordt Bas. “Jij ook. Waar heb je Bjorn gelaten?” Astrid kijkt even opzij, in de kofferbak, alsof ze er iets zoekt. “Bjorn? Die is binnen denk ik.” Bas slaat een arm om Astrids schouder. “Kom, het bruidspaar wacht,” zegt hij. Hij kust haar blonde haar. “Ik heb je gemist,” zegt zij.

De kerkklok slaat. Bas’ wijsvinger streelt Bjorns gezicht van zijn wang over zijn lippen naar zijn kin. Bjorn opent zijn lippen, sluit zijn ogen en houdt zijn adem in. Bas kust Bjorn wanneer de kerkklok tien uur slaat. De geur van opgekropt verlangen. Verwachting. Eindelijk.
“Hoe lang is het nou geleden?” vraagt Bjorn terwijl hij het beeld van de sterke lijnen van Bas’ gezicht in zijn herinnering probeert te verankeren voor later. De tegels zijn koud en hard. Onaangenaam. De takken van de struik prikken. De bladeren kietelen. Maar de klimop is zacht. Bas slaat een arm om Bjorns schouder.
“Ik heb je gemist,” zegt hij.

“Heb je hem bij je?” vraagt Bas. “Ja, tuurlijk,” antwoordt Bjorn. Hij haalt de zwarte stift uit de binnenzak van zijn colbert. “Nou, doe dan,” fluistert Bas. “Bjorn is hier. Met vriend.” Hij kriebelt het vluchtig op de lantaarnpaal. “Hèhè,” zucht Bas, “was dat nou zo moeilijk?” Hij glimlacht plagerig. Bjorn legt zijn hoofd op Bas’ schouder en stopt de stift terug in zijn zak. Straks zal hij het goedmaken. “Dat beloof ik, God,” prevelt hij in de richting van de verlichte kerktoren die statig uitrijst boven het dorp. Hij kijkt naar Bas’ sterke benen die tegen zijn benen rusten. Hij kust de arm die op zijn schouder leunt. De slanke pols met het stoere horloge. Een beschut gevoel van bescherming overwint de schroom. Bas’ blauwe ogen glinsteren zacht in het oranje licht van de lantaarnpaal. Wat is hij mooi. En lief. Denkt Bjorn.

Astrid opent de deur van de auto. “Ik rijd wel,” zegt ze. Ik heb niks op. “Ik ook niet,” antwoordt Bjorn.
“Waar was je eigenlijk?” vraagt Astrid, “ik heb je bijna niet gezien vanavond.” En Bas ook niet trouwens. Denkt ze.
“Wacht even,” zegt Bjorn, “ga maar alvast in de auto, ik ben zo terug. Even plassen.”
“Hier op de parkeerplaats?” Bjorn ontwijkt Astrids vraag en verdwijnt om de hoek in het donker. Astrid staart naar de wit verlichte kerktoren. Zou het zo zijn? “Is mijn huwelijk een leugen, God?” denkt ze hardop.

Bjorn neemt de stift uit zijn jaszak. “Geweest” schrijft hij tussen de regels, op de lantaarnpaal die bij het muurtje staat waartegen hij plast. En voor de zekerheid toch ook maar “-en” achter vriend.

Bas komt voorlopig toch niet naar het zuiden.

Met dank aan Judith

Foto: Jo Hendriks

Foto: Jo Hendriks


Auteur: bjornishiergeweestmetvrienden

'Bjorn is hier geweest met vrienden' is een project dat in 2011 is bedacht en gestart naar aanleiding van een gevonden tekst op een lantaarnpaal en waarbij we zoveel mogelijk schrijvers, dichters, kunstenaars, fotografen, illustrators, striptekenaars enz. willen oproepen om een bijdrage te maken rondom deze lantaarnpaaltekst. Alle bijdragen worden verzameld en gepubliceerd. Zie je dit als een leuke uitdaging, doe dan met ons mee. We bieden geen geld maar een eeuwige plek op het Bjorn is hier geweest met vrienden-blog, met, uiteraard, je naam en de link naar je website. Kijk voor meer informatie op onze blogpagina: Bjorn is hier geweest met vrienden, introductie.

One thought on “Bjorn is hier geweest met vrienden: Judith

  1. Verrassend verhaal en heel filmisch. Dank, Judith.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.