Bjorn is hier geweest met vrienden

Bij een tekst op een lantaarnpaal

Bjorn is hier geweest: warket

1 reactie

Wilt u weten hoe deze zaterdag is, dan schrijf ik alles op.
Diffuus licht. Uit de schouw aan de pastorie komt rook. Windstil. De bomen zijn nu naakt. Het is elf uur en ik rook mijn achtste sigaret. Pyjama nog aan. Space Oddity in stereo version. Zal ik een scheermes vinden in de badkamer? Oriëntatie, Warket. Zoek eerst scheerzeep. Je kan ook dit moment in de bast van een boomstam kerven of vriendschap in een vier-woordschriftuur op een lantaarnpaal vergankelijk dumpen met hoop dat een voorbijganger het leest.
Maar wat als Bjorn het doet?
Misschien ben ik wel de wandelaar, helemaal in zichzelf gekeerd, die onachtzaam de paal voorbij loopt, niet eens met het vermoeden van: ‘Bjorn is met vrienden hier geweest’.
Nu een schrijfster mij vertelde dat mieren hun voetstappen tellen, wil ik graag over Bjorn een verhaal verzinnen.

Hij had de inkompoort in het portaal ontgrendeld en open laten staan. Hij klom met een zaklamp naar de klokkentoren. Terug beneden zag hij het silhouet van een vrouw in de deuropening met haar rug naar hem gekeerd. Ze staart naar buiten in het stadsgebeuren. Ze wacht op iemand.
Hij bleef op tien voetstappen staan om haar postuur in zich op te nemen. Onbeweeglijk stond ze daar als een schaduw zonder uitgerekte contouren.
Hij dacht nog: ik mag haar niet laten schrikken door geruisloos uit het donker dicht bij haar te komen, tot ze zich plots omdraaide en haar handen in een kreet van verschrikking rond haar borsten sloeg.
Sorry, ik wou je niet laten schrikken.
Geeft niet. Ben jij van hier?
Ja, overdag behoor ik aan de stad. De merels beginnen te fluiten, de winter is zo voorbij. Zullen we dansen?
Net op tijd flapte hij die gedachte er niet uit en zei: had jij mij vorige week gebeld?
Neen, dat was mijn collega. Die komt zo.
Wat gaan jullie hier precies doen?
We maken een inventaris van wat hierbinnen overgebleven is na al die jaren.
Hoewel ze perfect Nederlands spreekt verraadt haar accent dat ze Franstalig is. Haar spraak klinkt aristocratisch. Ze moet zo rond de veertig zijn. Hij vermoedt dat ze een leidende functie heeft. Niet dat ze daarover iets zei, maar dat zie je meteen aan de blik, de manier van voortbewegen, die vriendelijke gedistancieerdheid en gebrek aan tijd die leiders zo herkenbaar maakt. Er verschijnt een glimlach in haar ogen. Ik heb het koud, zegt ze.
Aan het andere eind van de kruisbeuk had hij de deur ook open gelaten. Dat maakte tocht. Hij zal die deur sluiten.
Ik kan hier niet blijven, zegt hij terwijl hij haar zijn telefoonnummer geeft. Bel me als jullie gedaan hebben. Dan kom ik nog even langs.
Hij had nog graag gebleven en haar rondgeleid in deze immense ruimten. Hij wou haar de plaatsen tonen waar het licht een voortdurende strijd aangaat met het duister, waar verlaten stoffige spinnenwebben al jaren in tochtkieren bewegen, het mysterie van leegstand ophelderen maar daarvoor zou ze een toverspreuk moeten doen die hem van kikker in een prins veranderde. Dat deed ze niet.
Ze belde hem net voor het middaguur. Hij kwam later. Ze hebben mekaar niet meer gezien.
Dagenlang heeft de stem in gedachten geklonken, is de onuitgerekte schaduw op het netvlies gebleven, zijn de ogen nog altijd niet verdwenen, is alles opgeborgen als een pakje sneeuw in een bevroren landschap tot alles smelt.
Nothing fails… nog niet alles verteld… eerst een schaduw oprapen…

Warket, 1 december 2012
Website: Verbruikte toekomst

Met dank aan Warket, voor een bijzondere zaterdag.

© Bjorn is hier geweest met vrienden, foto: Jo Hendriks

Auteur: bjornishiergeweestmetvrienden

'Bjorn is hier geweest met vrienden' is een project dat in 2011 is bedacht en gestart naar aanleiding van een gevonden tekst op een lantaarnpaal en waarbij we zoveel mogelijk schrijvers, dichters, kunstenaars, fotografen, illustrators, striptekenaars enz. willen oproepen om een bijdrage te maken rondom deze lantaarnpaaltekst. Alle bijdragen worden verzameld en gepubliceerd. Zie je dit als een leuke uitdaging, doe dan met ons mee. We bieden geen geld maar een eeuwige plek op het Bjorn is hier geweest met vrienden-blog, met, uiteraard, je naam en de link naar je website. Kijk voor meer informatie op onze blogpagina: Bjorn is hier geweest met vrienden, introductie.

One thought on “Bjorn is hier geweest: warket

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.