Bjorn is hier geweest met vrienden

Bij een tekst op een lantaarnpaal

Bjorn is hier geweest met vrienden: Attila Záborszky

7 reacties


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jacob werd wakker. Moe naar bed, moe wakker worden. Zo was het altijd.
Een streep flets zonlicht viel door een opening in de geel verschoten gordijnen op de deken voor hem. Hij keek een tijdje naar het wisselende licht-en schaduwspel; zijn gedachten draaiden traag door zijn hoofd. Er ontstond een vertrouwd patroon. Fantasieën, begoochelingen, waanvoorstellingen of liever wanen, noemden ze dat, Sam en De Groot van het centrum waar hij iedere week langs ging.
Jacob voelde zich leeg, een plant. Niets raakte hem echt, alleen met zijn gedachten in zijn flat.
Hij draaide een sjekkie en inhaleerde de rook van de droge tabak lang en diep in. Hij volgde de wolk rook uit zijn longen bij het uitblazen. De rook vertelde hem precies wat hem vandaag te doen stond. Een verdomde Indiaan ben ik, dacht Jacob. Vuile verdomde Indiaan; rooksignalen die alleen aan hem zelf waren gericht.
Hij was alweer moe en liet zich terugvallen op bed en terwijl hij het met vochtplekken bedekte patroon in het plafond bekeek, zag hij duidelijk weer dezelfde opdracht als in de rookwolk. Hij moest zijn hoofd uit deze stroop trekken, deze grauwe mist moest een heldere dag worden! En zijn gedachten werden iedere dag helderder.
Bjorn was ook weer terug en gaf hem belangrijke boodschappen door van zijn vrienden. Die goeie ouwe Bjorn wist altijd wat hem te doen stond.
Telkens als hij over Bjorn begon en wat hij voor hem betekende, veranderde De Groot van onderwerp en sloeg een verhoging van medicijnen voor. Die tijd was nu voorbij! Bjorn was er echt en beloofde te zullen blijven.
Jacob stond nu met een ruk op, liep naar de tafel in de huiskamer en greep het mapje met de voor een week uitgezette medicijnen. Hij wierp een blik op de inhoud, precies een week zonder medicijnen vandaag! Achteloos belandde de map weer op de tafel naast de volle asbak.
De enige en groezelige koffiekop in het huis werd naar de keuken gebracht, gevuld met Moccona- gruis. Een dubbele boterham met pindakaas, en het ontbijt was klaar.

Buiten was het vochtig warm, de lucht mooi groen, de bomenrij aan de horizon afgezet met een lichtpaarse waas. Lieve bolle autootjes bolderden gezellig voorbij.
Na een eindeloze kronkelweg, met dezelfde wezens die alsmaar langs schoven, was daar de grens, een trog, een stijl ravijn. Daar stond een gestreepte groen, geel en rood knipperende paal, afgetekend tegen de gele lucht op een betonnen eiland.
De paal boog zich traag naar hem toe en fluisterde lief in zijn oor: ‘Ik ben het, Bjorn. Sla hier af, loop tot je bij de glazen burcht aankomt. Daar vind je mijn merk op een witte boombast.’
Jacob lachte hard en deed een vreugdedansje; langs grazige weiden liep hij nu flink door. In de verte glinsterde het glas van de burcht hem al tegemoet…

© Attila Záborszky via Facebook

Auteur: bjornishiergeweestmetvrienden

'Bjorn is hier geweest met vrienden' is een project dat in 2011 is bedacht en gestart naar aanleiding van een gevonden tekst op een lantaarnpaal en waarbij we zoveel mogelijk schrijvers, dichters, kunstenaars, fotografen, illustrators, striptekenaars enz. willen oproepen om een bijdrage te maken rondom deze lantaarnpaaltekst. Alle bijdragen worden verzameld en gepubliceerd. Zie je dit als een leuke uitdaging, doe dan met ons mee. We bieden geen geld maar een eeuwige plek op het Bjorn is hier geweest met vrienden-blog, met, uiteraard, je naam en de link naar je website. Kijk voor meer informatie op onze blogpagina: Bjorn is hier geweest met vrienden, introductie.

7 thoughts on “Bjorn is hier geweest met vrienden: Attila Záborszky

  1. Een heel andere benadering en zonder meer verrassend. Goeie, Attila!

  2. Dank je wel voor je toestemming om deze bijdrage hier te mogen plaatsen.

  3. Kwam mijn verhaaltje toevallig tegen vanochtend , leuk om het weer eens te lezen. Hartelijke groet Dianne van Attila

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.